Az építőipar a megfelelő anyagok használatával, megfelelő rétegrenddel akusztikusan is megfelelő épületeket hozhat létre. Ennek két legfontosabb paramétere a léghanggátlás és a lépéshang gátlás szabványos értéke. Nem kell magyarázni, mit jelent, ha egy lakásban valamelyik nem megfelelő. A lehetséges anyagválasztási vagy kivitelezési hibák miatt új épületekben is szükség lehet a hangszigetelések műszeres mérésére. Régebbi épületek felújításakor, különösen, ha ez funkció váltást is jelent, szintén szükséges a mérés, eldöntendő, hogy kell-e (és mennyit) javítani a hangszigetelésen.

A Brüel & Kjaer az épületakusztikai mérőfelszerelés fejlesztés kialakításában úttörő szerepet vállalt. A lépéshang gátlás gerjesztő eszköze, a kalapácsokat ejtegető “kopogtatógép” Dr Brüel saját fejlesztése még a múlt század közepéről. Azóta a felszerelés minden összetevője a sokadik generációnál tart. A szabványok szigorúan rögzítik a mérés menetét és az eredmény kiszámítását. Nagy segítség, hogy a mai műszerek közül a 2250-S és a 2270-S a mérés menetén szinte végig vezetik a dolgozót és kijelzőjükön már a helyszínen megmutatják a szabványos végeredményt.

Épületakusztika

A léghanggátlás gerjesztő eszköze a megfelelő teljesítményerősítővel táplált gömbkarakterisztikájú hagsugárzó. A Brüel & Kjaer új típusa, a 4292-L nem csak a szigorú előírásokat teljesíti, de 300 Watt terhelhetőségével mindössze 8 kg tömegű. A szabványos eljárás része az utózengési idő mérése a vevő helyiségben. Ez a mérés az épületakusztika csomag része, de anélkül is beszerezhető. Az utózengési idő önmagában is fontos parameter, ugyanis a beszédérthetőség fontos tényezője.

gömbsugárzó

A Brüel & Kjaer a homlokzati léghanggátlás mérésére is korrekt és egyszerű megoldást ajánl. A kétcsatornás 2270-S műszerrel, két mérőmikrofont használva a kiküszöbölhetetlen közlekedési zajt, mint forrást felhasználva mérhetünk. A két mérőmikrofon használatával a hagyományos léghanggátlás mérés is jelentősen gyorsítható, ezt is tudja az épületakusztika csomag.

Zajforrás térképezés

Vegye fel velünk a kapcsolatot!