Általánosságban a zajról és mérésének múltjáról

Zaj az olyan hang, ami legalább zavaró, de akár egészségügyi károsodást is okozhat. Emiatt a zavaró, káros vagy egyenesen veszélyes volta miatt válik napjainkban egyre fontosabbá, hogy nagyságát valahogy megmérjük.

Meglepő, de az első zajmérő műszer csak a múlt század harmincas éveiben készült el. Nyilván, ha a zajmérés eredményének jogkövetkezménye lehet (például büntetés), akkor a készüléknek hitelesnek, azaz hivatalosan megbízhatónak kell lennie. Mérföldkő volt az 1960-ban megjelent telepes, hordozható és hitelesíthető Brüel & Kjaer 2203 műszer. Azóta a fejlődés töretlen, egyre többféle paraméterrel, spektrummal, statisztikával próbáljuk jobban számszerűsíteni a zajt, illetve hatásait. Egy mai korszerű, nagytudású zaj elemző kéziműszer a Brüel & Kjaer 2250 az Európai Unió közös szabványokban, irányelvekben meghatározottaknak eleget tesz.

Hosszú hagyománya van már a komolyabb zajforrások köré telepített állandó zajmérő állomásoknak is. A legrégebbi ilyen rendszert Toulouse repteréhez telepítette a Brüel & Kjaer 1966-ban. Ügyfelünk, például a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér Zrt. a környékre kihelyezett állomásunkkal gyűjött adataira támaszkodva dolgoznak ki zajcsökkentő repülési terveket. Belvárosi nagy építkezések ideiglenesen kihelyezett zajmonitorokkal érhetnek el hasonló eredményt.

📄 2250 és 2270 zajmérő katalógus

sokmikrofonos PULSE mérőrendszer

Környezeti zajmérés

Zajmérés a 27/2008. (XII. 3.) KvVM-EüM együttes rendeletben meghatározott zajterhelési határértékeknek megfelelően.

Munkahelyi zajmérés

Zajmérés a 66/2005. (XII. 22.) EüM rendeletben meghatározott zajterhelési határértékeknek megfelelően.

Épület akusztika

Célja az épület helyiségei közti hangcsillapítás szabványos mérése. Ez jelenti az egyik helyiségben létrehozott hangból a falon átjutó rész arányát (léghanggátlás) és a padlón való járás (kopogás) eredményeképp a födém által az alsó helyiségben keletkező hang vizsgálatát (lépéshanggátlás).

Termékzaj mérés

Motort tartalmazó végterméket különösen az autó és a háztartási gép iparban gyakoriak vizsgálni. Egyre fontosabb követelmény a minél halkabb és kellemesebb zaj, amelyet a beszállítóktól egyre szigorúbban meg is követnek.

Zajtérkép

Zajmérés a 25/2004. (XII. 20.) KvVM rendeletben meghatározottaknak megfelelően.