A zajforrás térképezés rendkívül tág fogalom. Ide tartozik egész városok környezeti zajtérképének szabványos modellezési eljárással forgalmi adatokból való elkészítése és egy mosógép előlapján a motorhangot kihozó burkolatrész azonosítása is. A földrajzi értelemben vett térkép méreteknél elsődleges a modellezés, a gépészeti feladatoknál egyértelműen a mérésben gondolkodunk. A kettő közé esik a munkahelyek zajtérképezése, amelyre hangnyomás mérésekből térképet rajzoló praktikus megoldást tudunk ajánlani.

A gépészeti zajforrás keresés kulcsa, hogy túl kell lépnünk a hangnyomás mérésen, a hangtér terjedő (nem lengő) összetevőjét kell térképeznünk. A terjedő összetevő a hangintenzitás, ezt veszi a a hangintenzitás szonda. Mivel a szonda csak a tér egy pontjában mér, vagy a kezelő mozgatja vagy egy 2 dimenziós robot. Gyorsabban jutunk a zajforrás térképhez a sokmikrofonos akusztikus leképező rendszerekkel. Mégis nagyon népszerű az intenzitásszondás technika mert közel egy nagyságrenddel kisebb beruházás a leképező (array) összeállításokhoz képest. Az épületakusztikai hibakeresésben szintén nagyszerű eszköz a hangintenzitás szondás kéziműszer.

hangintenzitás szonda
Brüel & Kjaer 2270 – Univerzális Kézi analizátor

Brüel & Kjaer 2270 – Univerzális Kézi analizátor

A 2270 egy 2 csatornás, szoftveresen, modulárisan felépíthető hordozható professzionális analizátor, ami minden jelenlegi és jövőbeli mérési és elemzési igényt kielégít a hagyományos környezeti és munkahelyi zaj megállapításától az ipari minőségellenőrzés és -fejlesztésig.

Alapkiépítésben meglévő, hangnyomás mérésére használható alapmodulok:

 1. BZ-7223 – Frekvencia analízis szoftver
  1/1- és 1/3-oktáv szűrő sávok valósidejű analízise széles frekvencia tartományban dinamikus tartománnyal minden sávban a zaj padlótól 140 dB-ig
 2. BZ-7222 – Zajmérő alapszoftver
  Ez teszi a 2270-et egy modern Class 1 besorolású zajszintmérővé (SLM). Teljesíti a legújabb IEC 61672.1 szabvány követelményeit, ugyanúgy, mint a korábbi szabványokét

📄 2270 Adatlap

Hangintenzitás méréshez szükséges kiegészítő modul:

 1. BZ-7233Hangintenzitás szoftver modul
  Hangintenzitásmérés lehetővé teszi a zajteljesítmény meghatározását és zajtérképezést is.
  A szoftver és a berendezés megfelel az összes vonatkozó IEC-szabványnak, és lehetővé teszi az ISO, ANSI és ECMA szabványoknak megfelelő méréseket.

📄 2270-G Összeállítás hangintenzításra

Hangintenzitás szonda készlet

Hangintenzitás szonda készlet

3654 – Kétmikrofonos szondakészlet a hangintenzitás mérésére

A készletben lévő 4197 típusú ½ ”-os mikrofonpárral a szonda megfelel az IEC 1043 1. osztályának. Ezeknek a mikrofonoknak szabadalmaztatott fázisjavító egysége révén precíziós alacsony frekvenciájú fázisillesztése növeli a mérési tartományt és a pontosságot.

 • A hangteljesítmény mérése az ISO 9614-1, ISO 9614-2, ECMA 160 és ANSI S 12-12 szerint

📄 3654 Rövid magyar adatlap

Hangintenzitás szonda kalibrátor

4297 – Hangintenzitás szonda kalibrátor

Kompakt, könnyen hordozható, beépített hangforrásokkal. Az akusztikus visszacsatoló rendszer automatikusan beállítja a légköri nyomás változásait, és teljesíti az IEC 61043 szabványt.
Hangnyomás kalibrálás 251,2 Hz-en (1. típusú IEC 60942)