Épületakusztika magában foglalja a hangszigetelés (lépéshang és léghang) és a hangelnyelés területét is. A cél a belső-belső vagy külső-belső terek közötti zaj terjedésének megakadályozása és a belső tér zajszintjének csökkentése.

gömbsugárzó

Egy átlagos épületakusztikai mérőfelszerelés a következő fő alkotórészekből áll:

  • Mérő- és analizáló eszköz – Épületakusztikai software kiépítettséggel
  • Gerjesztő hang- és rezgésforrások
Brüel & Kjaer 2250 – Munkahelyi zajméréshez
Brüel & Kjaer 2270 – Univerzális Kézi analizátor

Brüel & Kjaer 2250 – Kézi épületakusztikai analizátor

A 2250 egy szoftveresen, modulárisan felépíthető hordozható analizátor, ami minden jelenlegi és jövőbeli mérési és elemzési igényt kielégít a hagyományos környezeti és munkahelyi zaj megállapításától az ipari minőség ellenőrzés és fejlesztésig.

Épületakusztikára erősen javasolt kiegészítő modulok:

  1. BZ-7228Az épületakusztika modul, mely tartalmazza az utózengési idő mérést, fő többletszolgáltatása, hogy az épület egyfajta modelljére alapozva nyilvántartja és rendszerezi a nagyszámú szükséges mérést.
gömbsugárzó

Gerjesztő hangforrások

4292-L – Gömbsugárzó

Az OmniPower 4292-L típusú nagy teljesítményű hangsugárzóban 12 hangszóró helyezkedik el dodekaéder alakzatban, hogy biztosítsa a gömb iránykarakterisztikát, amely minden épületakusztikai mérésre kiváló.

  • Megfelel a nemzeti és nemzetközi szabványoknak
    (ISO 16283, ISO 10140 and ISO 3382)
  • Kiemelkedő, 122 dB hangteljesítmény (1 pW-ra), alkalmas nagy terek besugárzására és nagyon jó hangszigetelések vizsgálatára.

2755 – Teljesítményerősítő

A gömbsugárzó meghajtására 300-500 W körüli teljesítményerősítő szükséges, ugyanis egy jól sikerült hangszigetelés mérésekor akár 120 dB(A) hangnyomást is létre kell hozni.

Épületakusztika

3207 – Kopogtatógép

A lépéshanggátlás gerjesztésre „tapping machine” szolgál, mely öt 500 g tömegű kalapácsot használ, amelyek meghatározott magasságból esve, 10 Hz frekvenciás jelet gerjesztenek. Ez megfelel a nemzeti és nemzetközi szabványoknak. A kalapácsokat egyenáramú motor „ejteti le” egy fogasszíj és hajtómű segítségével.