Minden fizikai mennyiség mérése mérőátalakítóval kezdődik. A zaj- és rezgéselemzés legfontosabb mérőátalakítói a mérőmikrofonok és a piezo gyorsulásérzékelők. Mindkét kategóriában a Brüel & Kjaer a legnagyobb tapasztalattal rendelkező gyártó.
Megjegyzés: Dr Brüel 1943-ban szabadalmaztatta a piezo gyorsulásérzékelőt.

Piezo gyorsulásérzékelők
Piezo gyorsulásérzékelők

Piezo gyorsulásérzékelők

A legelterjedtebb és legmegbízhatóbb rezgés szenzorok. A legnagyobb felső határfrekvenciájú rezgésérzékelők. Az egyszerű működési elv, a gondos anyagválasztás és precíz gyártás eredménye a kiváló minőség és hosszúidejű stabilitás. A piezo gyorsulásérzékelő az egyik legnagyobb dinamika tartományú jelátalakító, zajküszöbétől a tönkremenetel határáig 180 dB, azaz 9 nagyságrendet tud. Természetesen a ma szokásos beépített előerősítő ezt valamelyest csökkenti, de a „zajpadló” és a villamos jeltartomány „plafonja” közt még így is 6 nagyságrendünk marad. Ma is készülnek előerősítő nélküli típusok, főleg a magas hőmérsékletű (180 Celsius feletti) alkalmazásokra. A Brüel & Kjaer száznál többféle gyorsulásérzékelőt gyárt. A kiválasztás főbb szempontjai az érzékelő tömege, hasznos frekvenciatartománya, felerősítési lehetőségei és megengedett működési hőmérséklete.

📄 Mérőátalakító Katalógus

📄 Gyorsulásérzékelő megoldások

Mérőmikrofonok

Mérőmikrofonok

Minden szokásos mérőmikrofon kondenzátormikrofon. Egyszerű működési elve, a gondos anyagválasztás és a nagyon igényes gyártástechnika, más szóval az ötven év feletti tapasztalat adja a Brüel & Kjaer mérőmikrofonok egyedülálló minőségét.

A Brüel & Kjaer mérőmikrofonok választéka egyedülállóan nagy. Az átmérő negyedcolltól egycollig terjed, a felső frekvenciahatár 18 és 150 kHz közti, a zajküszöb 44 dB és -5 dB (!), a legnagyobb mérhető hangnyomás 100 és 180 dB közötti. A megfelelő típus kiválasztásához használja ki a mi tapasztalatunkat, hívjon, segítünk!

📄 Mérőátalakító Katalógus

📄 Mérőmikrofon típusok

Kalibrátorok
Kalibrátorok

Kalibrátorok

A mérési összeállítások ellenőrzésére, kalibrálására a mérendő mennyiséget kell ismert méretben, fizikai valóságában előállítani. Az ilyen eszközöket hívjuk kalibrátoroknak.

A Brüel & Kjaer eddigi történetében ezek mindig jelen voltak, az éppen kapható eszközök mögött szó szerint több évtizedes tapasztalat van, legyen szó rezgés szenzor vagy mikrofon, akár mérőműszereink lánckalibrálásáról.

📄 4231 Adatlap

📄 4294 Adatlap