Minden fizikai mennyiség mérése mérőátalakítóval kezdődik. A zaj- és rezgéselemzés legfontosabb mérőátalakítói a mérőmikrofonok és a piezo gyorsulásérzékelők. Mindkét kategóriában a Brüel & Kjaer a legnagyobb tapasztalattal rendelkező gyártó.
Megjegyzés: Dr Brüel 1943-ban szabadalmaztatta a piezo gyorsulásérzékelőt.

Piezo gyorsulásérzékelők

A legelterjedtebb és legmegbízhatóbb rezgés szenzorok. A legnagyobb felső határfrekvenciájú rezgésérzékelők. Az egyszerű működési elv, a gondos anyagválasztás és precíz gyártás eredménye a kiváló minőség és hosszúidejű stabilitás. A piezo gyorsulásérzékelő az egyik legnagyobb dinamika tartományú jelátalakító, zajküszöbétől a tönkremenetel határáig 180 dB, azaz 9 nagyságrendet tud. Természetesen a ma szokásos beépített előerősítő ezt valamelyest csökkenti, de a „zajpadló” és a villamos jeltartomány „plafonja” közt még így is 6 nagyságrendünk marad. Ma is készülnek előerősítő nélküli típusok, főleg a magas hőmérsékletű (180 Celsius feletti) alkalmazásokra. A Brüel & Kjaer száznál többféle gyorsulásérzékelőt gyárt. A kiválasztás főbb szempontjai az érzékelő tömege, hasznos frekvenciatartománya, felerősítési lehetőségei és megengedett működési hőmérséklete.

Mérőátalakító Katalógus

Mérőmikrofonok

Minden szokásos mérőmikrofon kondenzátormikrofon. Egyszerű működési elve, a gondos anyagválasztás és a nagyon igényes gyártástechnika, más szóval az ötven év feletti tapasztalat adja a Brüel & Kjaer mérőmikrofonok egyedülálló minőségét.

A Brüel & Kjaer mérőmikrofonok választéka egyedülállóan nagy. Az átmérő negyedcolltól egycollig terjed, a felső frekvenciahatár 18 és 150 kHz közti, a zajküszöb 44 dB és -5 dB (!), a legnagyobb mérhető hangnyomás 100 és 180 dB közötti. A megfelelő típus kiválasztásához használja ki a mi tapasztalatunkat, hívjon, segítünk!

Mérőátalakító Katalógus

Kalibrátorok

A mérési összeállítások ellenőrzésére, kalibrálására a mérendő mennyiséget kell ismert méretben, fizikai valóságában előállítani. Az ilyen eszközöket hívjuk kalibrátoroknak.

A Brüel & Kjaer eddigi történetében ezek mindig jelen voltak, az éppen kapható eszközök mögött szó szerint több évtizedes tapasztalat van, legyen szó rezgés szenzor vagy mikrofon, akár mérőműszereink lánckalibrálásáról.

4231 Adatlap

4294 Adatlap