A munkahelyen kapott rendszeres magas zajterhelés hatása akkumulálóik, alattomosan, hosszú idő alatt okoz halláskárosodást. A munkaegészségügyi célú zajmérés ezért kétféleképpen valósítható meg. Azokon a munkahelyeken és munkaköröknél, ahol a dolgozó jellemzően egész munkaidejében „ugyanazt kapja” elég egy zajszintmérővel rövidebb helyszíni mérést végezni. Amelyik dolgozó a munkaidejében mozog és különböző pontokon más-más zajnak van kitéve, a tényleges zajdózis csak az általa viselt zajdózismérővel számszerűsíthető. A Brüel & Kjaer választékában hagyományosan mindkét féle műszer jelen van.

Az alábbi műszerek mind hatósági mérésekre alkalmasak, 1. osztályú kézi zajmérő- és elemző műszerek az Msz-EN-ISO-61672 szerint.

2245-W – Munkahelyi zajmérésre szabva
2245-W – Munkahelyi zajmérésre szabva

Főbb műszaki paraméterei:

 • méréstartomány 16 – 141 dB
 • mérőmikrofon 4966 típus (50 mv/Pa, free field)
 • frekvenciatartomány 6 Hz – 20 kHz
 • detektorok effektiv érték egyszerre két súlyozással + csúcsérték
 • kalibrálás a kalibrátor automatikus detektálásával
 • szélszivacs korrekció automatikus
Leq mérés, 1/1 és 1/3 oktáv kijelzés, Dózis paraméterek
2245-W – Munkahelyi zajmérésre szabva

Tulajdonságai:

 • masszív, IP55 környezetálló
 • 16 GB belső memória
 • beépített GPS, Bluetooth és Wifi
 • beépített Li-ion akku, akár 14 óra egy töltéssel
Brüel & Kjaer 2250 – Munkahelyi zajméréshez

Brüel & Kjaer 2250 – Munkahelyi zajméréshez

A 2250 egy szoftveresen, modulárisan felépíthető hordozható analizátor, ami minden jelenlegi és jövőbeli mérési és elemzési igényt kielégít a hagyományos környezeti és munkahelyi zaj megállapításától az ipari minőség ellenőrzés és fejlesztésig.

Alapkiépítésben meglévő, munkahelyi zajmérésre is használható modulok:

 1. BZ-7223 – Frekvencia analízis szoftver
  1/1- és 1/3-oktáv szűrő sávok valósidejű analízise széles frekvencia tartományban dinamikus tartománnyal minden sávban a zaj padlótól 140 dB-ig
 2. BZ-7222 – Zajmérő alapszoftver
  Ez teszi a 2250-et egy modern Class 1 besorolású zajszintmérővé (SLM). Teljesíti a legújabb IEC 61672.1 szabvány követelményeit, ugyanúgy, mint a korábbi szabványokét
Brüel & Kjaer 2250 Light– Munkahelyi zajméréshez

Brüel & Kjaer 2250 Light– Munkahelyi zajméréshez

A 2250 Light a népszerű 2250-es költségcsökkentett kiadaása, amely még így is tartalmazza azokat a modulokat, amik alkalmassá teszik a munkahelyi zajmérési feladatok elvégzésére. Mint minden Brüel & Kjaer zajmérő, a 2250 light is 1. pontossági osztályú műszer.

Alapkiépítésben meglévő, munkahelyi zajmérésre is használható modulok:

 1. BZ-7130– Zajszintmérő
  Zajszintmérés magas dinamikatartománnyal a zaj padlótól 140 dB-ig. Egyidejű frekvencia súlyozás A/B, C, Z (lineáris) és idő súlyozás F, S, I szerint.
Brüel & Kjaer 4448 Light– Zajdózis méréséhez

Brüel & Kjaer 4448 Light– Zajdózis méréséhez

A 4448 típusú zajdózismérő kicsi és könnyű, nem zavarja a munkavégzést. Mivel nincs az elektronika és a mérőmikrofon közt kábel, nem balesetveszélyes. Kapható gyújtószikra mentes változatban is. Beépített akkumulátorát csak több műszak teljesítése után kell tölteni. A magyar mérésügyi hatóság által típusvizsgált, hitelesíttethető.