Zajmonitorozás

Történetileg a repülőterek zaja volt az első, amit telepített készülékkel naplóztak. Az első ilyen rendszert (természetesen) a Brüel & Kjaer fejlesztette ki még az 1950-es években. Mára a világ több száz nagyobb forgalmú repülőtere körül működik ilyen zajmonitor rendszer. Sokkal később kezdődött el a zajmonitorok telepítése a legzajosabb városokban és az ideiglenes zajmonitorozás pl. építkezések környékén.

A zajmonitor állomás lényegében egy naplózó zajszintmérő. A különbségek.

-         tartósan időjárásálló mérőmikrofon

-         időjárásálló védőház az elektronikának, szükség szerint fűtéssel/hűtéssel

-         adatátviteli megoldás a központ felé

-         szünetmentes áramellátás

-         szükség szerint meteorológiai állomás, webkamera bővítés

Az EMS Brüel & Kjaer ma már a zajmonitorok negyedik generációjánál tart. A vandálbiztos védőházban a legkorszerűbb 2250 családbeli műszer működik. A mérőmikrofon választhatóan az évtizedes múlttal rendelkező 4184 vagy az árban kedvezőbb, újabb fejlesztésű 4952 lehet. A mikrofonkábel akár 100 méter hosszú is lehet, megkönnyítve a telepítést. Az összeállítás elérhető ideiglenes telepítésű kivitelben is, például építkezési zaj monitorozásra.

zajmonitorok eredeti adatlapja  

A zajmonitorok mérési adatait számítógéppel automatikusan szokás lekérdezni, azokból adatbázis épül. A kezelő az adatbázis lekérdezésével készíti az előírt statisztikákat és az adatok elemzésével érdemi zajcsökkentési intézkedéseket is javasolni tud. Esettanulmány Nagy Britanniából.    

Régebben egyértelmű volt, hogy az érdekelt (arra kötelezett) szervezet, például a repülőtér üzemeltetője ruházta be és működtette a zajmonitor rendszert. Ma az EMS Brüel & Kjaer már a szolgáltatást is kínálja „Noise Sentinel” márkanévvel. Ez azt jelenti, hogy semmit se kell beruházni, a vállalási díj fejében az EMS Brüel & Kjaer telepíti és működteti a rendszert és szolgáltatja a mérési adatokat az előfizetés idejére. Ez a konstrukció különösen előnyös az építkezések monitorozására. Az új eszközökkel a zaj mellett környezeti rezgés, levegőminőség és por terhelés is naplózható.

Eredeti adatlap a Sentinel rendszerről

A reptér körüli monitorozásra külön szoftver szolgál, nagyobb forgalmú repülőterek esetén ugyanis a lerögzített zajeseményeket járatokhoz szokás rendelni. A mai rendszerek esetén ez a radar adatok felhasználása révén automatikusan megtörténik. A mai legkorszerűbb megoldás az ANOMS rendszer. Különleges szolgáltatása a külön előfizethető „Webtrak”, amely a nagy nyilvánosságnak is elérhetővé teszi a járatok és a zajesemények követését. Élő, valódi előfizetett Webtrak látható például Sydney (Ausztrália) repülőteréhez:Zaj és rezgés mérése
Egyszerűbb zajszintmérők
Zaj elemzők
Épületakusztika és zaj-lokalizáció
Akusztikai szoftverek
Zajmonitorozás
Humán Vibráció mérése
Jelanalizátorok
Érintésmentes rezgésmérés
Rendeljen műszert a legjobb forrásból!
Rövidesen felvesszük a kapcsolatot Önnel.