Zajmonitorozás

Történetileg a repülőterek zaja volt az első, amit telepített készülékkel naplóztak. Az első ilyen rendszert (természetesen) a Brüel & Kjaer fejlesztette ki még az 1950-es években. Mára a világ több száz nagyobb forgalmú repülőtere körül működik ilyen zajmonitor rendszer. Sokkal később kezdődött el a zajmonitorok telepítése a legzajosabb városokban és az ideiglenes zajmonitorozás pl. építkezések környékén.

A zajmonitor állomás lényegében egy naplózó zajszintmérő. A különbségek.

-         tartósan időjárásálló mérőmikrofon

-         időjárásálló védőház az elektronikának, szükség szerint fűtéssel/hűtéssel

-         adatátviteli megoldás a központ felé

-         szünetmentes áramellátás

-         szükség szerint meteorológiai állomás, webkamera bővítés

A Brüel & Kjaer ma már a zajmonitorok negyedik generációjánál tart. A vandálbiztos védőházban a legkorszerűbb 2250 családbeli műszer működik. A mérőmikrofon választhatóan az évtizedes múlttal rendelkező 4184 vagy az árban kedvezőbb, újabb fejlesztésű 4952 lehet. A mikrofonkábel akár 100 méter hosszú is lehet, megkönnyítve a telepítést. Az összeállítás elérhető ideiglenes telepítésű kivitelben is, például építkezési zaj monitorozásra.

zajmonitorok eredeti adatlapja  

A zajmonitorok mérési adatait számítógéppel automatikusan szokás lekérdezni, azokból adatbázis épül. A kezelő az adatbázis lekérdezésével készíti az előírt statisztikákat és az adatok elemzésével érdemi zajcsökkentési intézkedéseket is javasolni tud. A bécsi repülőtérről szóló esettanulmány jó példa az eredményes munkára.    

Régebben egyértelmű volt, hogy az érdekelt (arra kötelezett) szervezet, például a repülőtér üzemeltetője ruházta be és működtette a zajmonitor rendszert. Ma a Brüel & Kjaer már a szolgáltatást is kínálja „Noise Sentinel” márkanévvel. Ez azt jelenti, hogy semmit se kell beruházni, a vállalási díj fejében a Brüel & Kjaer telepíti és működteti a rendszert és szolgáltatja a mérési adatokat az előfizetés idejére. Ez a konstrukció különösen előnyös az építkezések monitorozására.

Noise Sentinel eredeti adatlapja

A reptér körüli monitorozásra külön szoftver szolgál, nagyobb forgalmú repülőterek esetén ugyanis a lerögzített zajeseményeket járatokhoz szokás rendelni. A mai rendszerek esetén ez a radar adatok felhasználása révén automatikusan megtörténik. A mai legkorszerűbb megoldás az ANOMS rendszer. Különleges szolgáltatása a külön előfizethető „Webtrak”, amely a nagy nyilvánosságnak is elérhetővé teszi a járatok és a zajesemények követését. Élő, valódi előfizetett Webtrak látható például Sydney (Ausztrália) repülőteréhez:Zaj és rezgés mérése
Egyszerűbb zajszintmérők
Zaj elemzők
Épületakusztika és zaj-lokalizáció
Akusztikai szoftverek
Zajmonitorozás
Humán Vibráció mérése
Jelanalizátorok: Photon, PULSE
Rendeljen műszert a legjobb forrásból!
Rövidesen felvesszük a kapcsolatot Önnel.