Mikrofonok, átalakítók, kalibrátorok

2250 Zajszintmérő kalibrálása 4231 zajszint kalibrátor

Minden fizikai mennyiség mérése mérőátalakítóval kezdődik. A zaj- és rezgéselemzés legfontosabb mérőátalakítói a mérőmikrofonok és a piezo gyorsulásérzékelők. Mindkét kategóriában a Brüel & Kjaer a legnagyobb tapasztalattal rendelkező gyártó: Dr Brüel 1943-ban szabadalmaztatta a piezo gyorsulásérzékelőt.

A Brüel & Kjaer mérőmikrofonok egyedülállóan nagy családja három részre osztható:

- pótlásra készülnek és kaphatók a klasszikus régebbi típusok, még az egycollosak is

- a mindennapi igényekre és az új műszerekhez gyártják a FALCON márkanevű típusokat

- az utóbbi években kifejlesztett különleges mikrofonok bővítik a választékot.

Minden szokásos mérőmikrofon kondenzátormikrofon. Egyszerű működési elve, a gondos anyagválasztás és a nagyon igényes gyártástechnika, más szóval az ötven év feletti tapasztalat adja a Brüel & Kjaer mérőmikrofonok egyedülálló minőségét. A FALCON márkanevet a gyár az új gyártósor elindítása óta használja, ez egyet jelent a régebbieknél is korrózióállóbb kivitellel.
Nagyon jó, eredeti mérőmikrofon történeti cikk a gyár honlapján

 

A mérőmikrofonok felépítését egy klasszikus egycollos példányon mutatjuk be. A membránfólia és a 200 V polarizációs feszültségre töltött ellenelektróda közti 10-20 pF kapacitás változik meg kis mértékben ahogy a hanghullámok megmozdítják a membránt. Az ellenelektródát kvarc gyűrű szigeteli és tartja pontosan a helyén. Az ellenelektróda tengelyirányú furatai állítják be a nagyfrekvenciás viselkedést. Villamosan ez az áramkör elég különleges: a mikrofonkapszulához legalább 10 GigaOhm bemeneti ellenállású előerősítőt kell csatlakoztatni. Ez az előerősítő jellemzően csak egyszeres erősítésű, de 100 Ohm nagyságrendű kimenőellenállásával hosszú kábelt is meg tud hajtani. Sok korszerű típus már „befagyasztott” villamos töltésű réteggel készül, így nem igényel polarizáló feszültséget. A Brüel & Kjaer mérőmikrofonok választéka egyedülállóan, zavarbaejtően nagy. Az átmérő negyedcolltól egycollig terjed, a felső frekvenciahatár 18 és 150 kHz közti, a zajküszöb 44 dB és -5 dB (!), a legnagyobb mérhető hangnyomás 100 és 180 dB közötti. Különleges, aránylag fiatalabb típusok a lapos mikrofonok és a multifield mérőmikrofon. A megfelelő típus kiválasztásához használja ki a mi tapasztalatunkat, hívjon, segítünk!

Az előerősítő nélküli piezo érzékelők csak speciális kábelekkel használhatók!

A piezo gyorsulásérzékelők bár nem a legolcsóbb, de a legelterjedtebb és legmegbízhatóbb rezgés szenzorok. A Brüel & Kjaer évtizedek óta csiszolja ezt a technikát, ma is újabb és újabb típusokkal lepi meg a felhasználókat. Mivel az érzékelőben nincs olyan alkatrész, aminek a másikhoz képesti elmozdulásán alapulna a működés, ezek a legnagyobb felső határfrekvenciájú rezgésérzékelők. Ismét az egyszerű működési elv, a gondos anyagválasztás és precíz gyártás eredményezi a kiváló minőséget és hosszúidejű stabilitást. A piezo gyorsulásérzékelő az egyik legnagyobb dinamika tartományú jelátalakító, zajküszöbétől a tönkremenetel határáig 180 dB, azaz 9 nagyságrendet tud. Természetesen a ma szokásos beépített előerősítő ezt valamelyest csökkenti, de a „zajpadló” és a villamos jeltartomány „plafonja” közt még így is 6 nagyságrendünk marad. Ma is készülnek előerősítő nélküli típusok, főleg a magas hőmérsékletű (180 Celsius feletti) alkalmazásokra. A Brüel & Kjaer száznál többféle gyorsulásérzékelőt gyárt. A kiválasztás főbb szempontjai az érzékelő tömege, hasznos frekvenciatartománya, felerősítési lehetőségei és megengedett működési hőmérséklete. A gyári honlapon ezen szempontok szerint kereshetünk (http://www.bksv.com/Products/transducers/vibration/accelerometers/accelerometers) de irodánk élőszóban, emailben is segíteni tud.

A mérőmikrofonok és piezo gyorsulásérzékelők mellett a Brüel & Kjaer gyárt piezo erőérzékelőket, azokkal felépített mérőkalapácsokat, statikus választ is adó speciális gyorsulásérzékelőket és hidrofonokat is. A teljes választék az érzékelő nagykatalógusban tanulmányozható.

Szerkezetek dinamikus merevségének vizsgálatára egy összetett érzékelő, az impedancia mérőfej szolgál, magyar adatlapja itt letölthető.

A mérési összeállítások ellenőrzésére, kalibrálására a mérendő mennyiséget kell ismert méretben, fizikai valóságában előállítani. Az ilyen eszközöket hívjuk kalibrátoroknak. A Brüel & Kjaer eddigi történetében ezek mindig jelen voltak, az éppen kapható eszközök mögött szó szerint több évtizedes tapasztalat van.

Az akusztikus kalibrátorok nagy klasszikusa a pisztonfon, amely 4228 típusszámmal ma is kapható. Benne két pici dugattyú egy üreg térfogatát 250 Hz frekvenciával változtatja, a létrejövő nyomásingadozást az abszolút légnyomás és a geometria határozza meg. Ez a 20 µPa-ra vonatkoztatva 124 dB hangnyomás alkalmas az érzéketlenebb ultrahang mikrofonok precíz kalibrálására is.

Sokkal elterjedtebb és fizikailag is kisebb a 4231 típusú akusztikus kalibrátor. A benne védetten elhelyezkedő mérőmikrofon segítségével üregében visszacsatolt szabályozási kör alakítja ki a 94 vagy átkapcsolhatóan 114 dB hangnyomást kristálypontos 1 kHz frekvencián. Precizitása és stabilitása rendkívül jó, vetekszik a pisztonfonnal. Magyar adatlapja

Laboratóriumi használatra szánt, de még mindig kényelmesen hordozható a 4226 típusú multifunkciós akusztikus kalibrátor, amely szintén visszacsatolt rendszer. Vele 10 frekvencián kalibrálhatunk és további teszteket is végezhetünk.

Rezgésérzékelők kalibrálására a Brüel & Kjaer másik nagy klasszikusa, a 4294 rezgéskalibrátor szolgál. Ez az eszköz a 159,2 Hz frekvencia, azaz 1000 rad/s körfrekvencia révén mindhárom rezgésjellemzőre kerek effektív értéket állít elő: gyorsulásban 10 m/s2, rezgéssebességben 10 mm/s és rezgéselmozdulásban 10 µm. Kvarcvezérelt generátora révén frekvenciája igen pontos, a benne védetten megbújó visszacsatoló érzékelő révén a rezgésszint a terhelő tömegtől független és igen stabil.

Rendszeresen tanúsított kalibrálást végző szervezetek részére a Brüel & Kjaer kulcsrakész összeállításokat tud megajánlani. Érdeklődjön irodánkban !

 

 

 

4961 World first multi field microphone (angol) 4:12

A gerjesztés-válasz típusú vizsgálatok speciális mérőátalakítói a kis elektrodinamikus rázók. A klasszikus Brüel & Kjaer típusok a 4808, 4809 és 4810 máig is kaphatók, részletes adatlapjuk elérhető a gyári honlapon. Különösen értékes a 4809, ez ajánlott gyorsulásérzékelők összehasonlító kalibrálására. Valamivel nagyobb, masszívabb eszközök a nagyobb szerkezetek modális vizsgálatára gerjesztőként használható “modal shakerek”. Az egyik erősebb típus, a 4826 magyar ismertetője itt.Zaj- és rezgésanalízis, Akusztika
Mérőmikrofonok, érzékelők, kalibrátorok
Klímaszekrények, hőteszt-szekrények
Rázásállósági vizsgálatok, LDS rázógépek
Ipari endoszkópok
Gázelemzők
Ajánlatkérés
Rendeljen műszert a legjobb forrásból!
Rövidesen felvesszük a kapcsolatot Önnel.